Casalls betsling

Kan inte bara jag som lagt märke till det, så är det någon som vet vad Roffe använder sig av för betsling? Ser ut som ett vanligt tränsbett plus något som de där hakarna som verkar hålla i något... Som sagt, någon som vet/har en fundering på vad de kan vara?
 
 

Göteborg Horse Show

Man blir ju helt extas av att sitta och kolla på alla hoppningar som sänds! Vad surt att det bara var Roffe som kom till omhoppningen igår. Jävla skit att han fick med sig en bom också. Sen kan man ju tycka att livet är bra surt för Henrik, som rider sin första WC-final någonsin, när Gotha rev första hindret för att sen ha en superbra runda, men så är det ju i ridsporten. Man måste banne mig ha en hel skopa med tur med sig oavsett hur duktig hästen och ryttaren är.
 
 
Jag vill bara träna, tävla och framförallt utvecklas, NU. Jag har ju chansen redan om ett par timmar, hehe. Jag håller ju på och förändrar min ridning just nu då jag hamnat i... Ja, vad ska man kalla det? "Ond cirkel"? Jag måste hitta mer offensiva lägen där jag rider framåt istället för plocka tillbaka Rita. Helt enkelt använda galoppen mer. Det hela började väl egentligen med att Rita är storgalopperad och för att hon skulle få plats så var jag tvungen att börja få ett bredare register i henne samt det faktum att hon inte alls var lika rädd om sig förut och kunde bli flack osv. Jag ville och behövde ha mer tryck i henne så att sprången skulle bli bra,men nu när hon blivit så pass lyhörd och framförallt vaken själv så är det ju inget jag behöver tänka på hela tiden, vilket jag gör. Så mitt tankesätt har väl blivit lite "skadat" skulle man kunna säga.
Hedanefter är det normal galopp i ett friskt tempo som jag ska rida, både ute som i hoppningen. Så det är helt enkelt det jag ska göra idag: hitta framåtlägen och rida offensivt. Får se hur det går, några gånger kanske det blir helt pannkaka, men jag tror ändå att jag kommer kunna få in ett par helbra språng också. Wish me luck!
 

Fredag 26e april

Maj närmar sig med stormsteg! För att inte prata om Valborg... Känns som att det nyss var februari och man röjde runt i snön!

Imorgon är det banhoppning och jag har väl tänkt att försöka hoppa en 120 cm-bana, men det beror på hur underlaget känns. Träningen i onsdags gick super dock! Underlaget var väldigt dåligt, men VI var på topp! Hoppade fram på ett räcke som låg på volt med galoppbommar före och efter hindret. Sen hoppade vi en linje med två räcken där man skulle få in fyra galoppsprång emellan varav de två sista hade galoppbommar. Andra räcket höjdes upp till 135 cm på slutet så vi hoppade upp henne ordentligt. Det är sällan jag hoppar så högt, men när man har tränare som tycker att det är lämpligt så kör man ju såklart på. Vi kom hur som helst helt fel en gång när vi hoppade på den höjden så Rita var tvungen att bryta av till trav för att sedan hoppa av, och hon touchade inte ens bommen. Jag har en så fantastiskt fin häst! Rita har verkligen ett guldhjärta ♥

¨


Avbroddad=vår på riktigt

Igår rök broddarna av och jag gud vad skönt det känns! Jag tycker broddar är det drygaste, läskigaste och hemskaste som finns (typ). Jag hatar att veta hur mycket det sliter på leder och kotor, friktionen är ju enorm liksom. Särskilt för mig då som haft en skadad häst förut och nu en häst i storlek enorm. Båda hästarna har ju även varit av det klumpigare slaget, så varje vinter går det åt hur mycket som helst ur sjuklådan- vilket både tar tid och pengar. Å andra sidan så finns det inte mycket att göra åt det faktum att de där förbannade broddarna ska på varje vinter.
 
  
Lite olika bilder som visar hur dyngig jag lyckades bli och hur otroligt olika hon sliter på broddarna. En brodd satt dessutom så hårt att broddnyckeln gick sönder, attans. 
 
Idag var det nationella prov nummer två denna vecka. Känner mig ganska neutral, haha... Nej, ingen aning faktiskt hur det gick. Kommer dock alltid på oändligt många andra svar jag kunde svarat eller olika omformuleringar så att svaret skulle bli bättre, men vad ska man göra. Jag är faktiskt inte bra på att skriva prov då jag blir så nervig, stressad och gör massa slarvfel. För att inte prata om när folk börjar bli klar och går därifrån, då får min hjärna i princip frispel. 
Aja, hur som helst är det en hel del prov kvar denna vecka. Satt över till 16.40 idag och pluggade massa ekonomi innan jag började känna mig nöjd. Missade istället enda bussen till stallet, så nu sitter jag här hemma istället och väntar otåligt på att pappa ska komma hem så jag kan fara ut och rida någon gång. 
 
Det öser ner regn från skyn just nu såg jag efter att ha fått SMS från Malin, så antingen tar jag en skritt för hand-tur där jag kan dra med mig Ruben eller så biter jag i det sura äpplet och tar mig en blöt uteritt. Lutar åt uteritten faktiskt, så får helt enkelt leta fram mina regnkläder. Jag är så glad att jag kan rida någorlunda nu när stygnen och knäet börjat läka mer och mer. Blev dock fälld under sista matchen i söndags (på konstgräs), så har ett riktigt stort brännmärke som det bara rinner ur konstant. Det sitter också på knäet så det läker inte så bra och det sitter ganska olägligt när man rider. Gör nästan lika ont som stygnen gjorde, huden liksom slits och dras runt så mn vill nästan bara gråta, haha. Ja, ja, vad ska man göra. Lika bra att fånga dagen och göra det bästa man kan, imorgon kanske jag ligger med brutna ben- förns då kan jag börja klaga för då har jag verkligen inga alternativ ;-)
 

Världens absolut vackraste Spirriboo ♥

 
 
 
 
 
 
 

Lördag 20e april

Snart är det maj hörrni! Helt galet är det med tanke på hur mycket snö det är kvar ute. Första utetävlingen jag hade planerat var 5/5, dvs om 17 dagar. HUR ska det gå? Jag kommer bli väldigt paff om det faktiskt går att köra ute då, för i mina ögon är det kört. Ja, eller det skulle vara om det blir typ sjukt mycket varmare om nätterna så att det kan tina upp väldigt, väldigt mycket snabbare. OM det nu skulle ha tinat, så hur blöt lär inte planen vara då? Slirigt och lerigt... Nja, jag vet faktiskt inte om jag vill starta 120 cm på ett sånt underlag. Attans att denna vinter ska sitta i som berget själv. Jag tycker inte den här vintern varit hemsk alls, men antingen så har jag hemskt diffusa minnen eller så måste det vara för att andra vintrar har toppar med typ 20-30 minusgrader i typ tre veckor och sen blir det varmare medan denna vinter är mild och istället håller på längre (?). Ja, jag tror jag kommer gå nuts på riktigt om jag spånar mer i det där. Det är ju ändå inte mina problem att sköta. 
 
På tal om att gå nuts... Skolan tar knäcken av mig. Aldrig någonsin har jag haft det jobbigt i skolan, jag har heller aldrig varit skolless. Läget just nu? Jag ligger sömnlös på nätterna och har ångest på dagarna. You go gymnasiet! 
 
 
Avslutar inlägget med något fint för att lätta upp stämningen lite!

Låttips:

Har spelat denna på repeat nu i några dagar, jävla grym! 
 
 
 

Drar norrut

Imorgon kl 17 drar jag till Umeå tillsammans med ÅFF-brudarna. Vi ska spela Team Sportia-cup och stannar där tills söndag, så kommer inte kunna uppdatera så bra skulle jag tro. Vi bor på Scandic så det lär ju ska finnas WiFi-nätverk, men å andra sidan, hur intressanta och läsvärda inlägg kommer det vara? Haha... Jag får se hur det går för min del med tanke på knäet, mest troligtvis blir det inte så mycket spel då jag inte ens kan gå riktigt än. Hinner jag hem ska jag även försöka gå på T-seks medlemsmöte (tror jag det var...), men jag ska ju hinna med både Rita och plugg så mötet hamnar som sista prio för dagen. 
 
Jag har precis skrivit klart mitt tal inför svenska nationella. Det ska handla om framtiden så jag skrev om mål i livet då jag är väkldigt insatt i det själv och med tanke på att man ska prata i 3-6 min så lär det vara en fördel om man tycker ämnet är roligt själv. Jag tycker alltså det är väldigt intressant, hoppas jag kan få de andra som lyssnar (helst läraren, hehe) att tycka detsamma! 
 

Att låta hästar vara hästar

Det skulle jag vilja säga är en ganska statisk diskussion. Den finns liksom alltid där. Man är alltid beredd min sin åsikt i ämnet om någon skulle säga något "konstigt" eller dra upp det på annat sätt. 
Jag tycker man ska försöka hålla sin hästhållning på en så naturlig basis som möjligt. Det finns mängder med orsaker till varför jag tycker så, men det är framförallt för att jag inte tycker man ska dalta med dom i onödan och sätta på benlindor upp till magen och tre täcken på det för att toppa med 6 kg krafftfoder. Ett överdrivet exempel, men ni förstår vad jag menar (hoppas jag). Det finns väldigt många hästmänniskor som behandlar deras hästar som porslin, ungdomar som tanter/gubbar och det tycker jag är väldigt onödigt! Det är ett förmänskligat påhitt. Många gånger hästar får på sig för mycket täcken, är det för att matte/husse fryser, vilket är löjligt. De flesta tycker sig nog vara snälla som gör det "varmt och mysigt" för hästen med att täcka dom med massa täcken, linda benen mer än nödvändigt osv. Jag kan förstå att vissa hästar är frusna av sig alternativt har en "kall" rygg eller har ben som måste lindas (t.ex. Ritas ben), för i de fallen är det för hästens bästa. Jag skulle gärna ha olindade ben på Rita, men det är i samråd med veterinär som vi kommit fram till att det är bäst för henne. Det är ju det man ska se över, vad är bäst för min häst? Man bör kolla med perspektiv, samtidigt som man ska ta med sina egna erfarenheter med hästen. Det är då man hittar den bästa lösningen! Ta som exempel en häst som slår sig massor i hagen (benen då framförallt), då kanske det är dags att först och främst kolla om det finns något i hagen man kan återgälda, går inte det kan man kan kolla på olika benskydd/boots. Vet man att sin häst slår sig mycket och ständigt kommer in med svullna/såriga ben så påverkar det ju ridningen, och det ska det ju faktiskt inte behöva göra.
 
 
 
Hur ser ni på detta ämne? Dela era åsikter :-)

One way or another

Har precis käkat en tidig middag och räknat matte. Har prov imorgon samt första nationella provet för detta år, härligt... Måste till och med ta med mig matteboken till stallet för att jag kommer dit ca 20 min tidigare än jag hade behövt och behöver all tid i världen när man inte kommer hem förrän tidigast 22.
Ska göra mig iordning nu för att ta bussen. Har lindat knäet samt att jag ska dra på ett knäskydd över det, så det ska nog gå att både rida och gå till/från bussen. Gårdagens ridpass gick kanske inte som jag trott, Rita skötte i princip hela turen för sig själv. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag är väldigt glad att hon kan ta hand om mig dagar som dessa, även om jag höll på att drulla i backen pga av en snöklump i diket (hon hade för mycket överskottsenergi), haha. Det är ju hoppträning för Maggan idag så kan inte styra upplägget vidare myciket, men man får la bita ihop. Så vitt jag vet är vi hästmänniskor bra på att bita ihop (sålänge det handlar om att göra sånt vi älskar) ;-)
 

Hållbara hästar

Förutom hästens ärtfliga anlag och vad den fått för förutsättningar för det den är "ämnad" till, så finns det massor med saker vi ägare och ryttare kan förebygga skador på.
Jag lärde mig otroligt mycket under mina år med Spirre då han inte var hel i benen när jag köpte honom (vilket vi självklart inte visste då, och ja vi veterinärbesiktigade honom). För att skriva allting kortfattat så var han 4-gradigt halt på framkotorna och veterinärerna visste aldrig om han någonsin skulle kunna bli bra igen. När han väl blivit friskförklarad fram visade det sig att han var 3-gradigt halt bak (bytte veterinär) och att det var där allting börjat (tur i oturen var han ren på röntgen).
Ja, det var minst sagt en tuff resa till att kunna kalla min fina Spirris för friskförklarad på riktigt. Tror faktiskt inte det finns någon bättre undervisning än att faktiskt leva och vara med om hela händelsen själv. Jag är otroligt stolt över mig själv som lyckades ta en häst som var så pass dålig som Spirre var (ville jag, hade jag kunnat få honom utdömd) och rehabilitera honom helt själv till den friska och förbaskat fina individ han är idag. MEN jag hade en otroligt underbar ponny med mig hela tiden! Spirre var en sjujävla kämpare ♥
Efter dem hältorna tror jag aldrig att jag kunnat bli mer försiktig. Jag tänker konstant på underlag, träning, skoning, hur hästen arbetar, vilka förutsättningar hästen har för dagen (spänd, låsning, varm/svullen m.m.) osv. Allt som påverkar hästens hållbarhet, som jag som ägare och ryttare kan påverka, det VILL jag också påverka positivt. Jag blev otroligt pedantisk med Spirre och är det än idag!
 
Tänkte dela med mig av några av sakerna jag tar till vana att göra:
  • Visitering innan. Jag kollar alltid igenom hästen innan. Varm/svullen? Spänd? Hur stor hon/han på gången? Avbelastar hon/han något? Genom att kolla sånt kan man märka om hästen är öm i någon del av kroppen sen gårdagens pass/från hagen. Jag kollar även av sinnesstämningen hos hästen. Hur ser den ut att må? Glad/stressad/irriterad/ledsen osv. På det här sättet lär du känna din häst och ser vad som är normalt och onormalt för DIN häst, inte bara vad som är normalt och onormalt i normen/det genrella. 
 
  • Långa fram- och avskrittningar. Jag skrittar ALLTID fram/av i minst 20 min.
  • Variation. Det är otroligt viktigt med variation för hästen, både för att den ska få så bra förutsättningar som möjligt, men också för att den ska tycka att det är roligt. Variera träning med uteritt, hårt/mjukt underlag, plana vägar med backar och "off-road" i skogen (detta är även bra styrketräning för hästen och gör den uppmärksam på vars den sätter fötterna), hög/låg/lång form, gångarter, bett m.m. Ja, man kan variera i princip allt! :-)
  
Det är enkelt att variera mellan en låg- och hög form. 
  • Lösgjord och bärig. Tror inte jag behöver skriva mer där, haha. 
  • Vistering efteråt. Kollar samma saker som innan. Två tips:
    1. För att känna om hästen arbetat rätt under passet är att ta handen och hålla lätt kring strupranden (delen som "underst" på hästens underhals) och gunga. Är den sladdrig så är det no problemos, men är den lite hård/stel så måste du ändra något till nästa pass för då har hästen inte jobbat rätt.
    2. Kolla hur hästen står nu också. Står den t.ex. med ett bakben (kan självklart också vara båda) längre bak så har det jobbat med korta muskler och står den längre fram med ett ben ("under" magen) så har den jobbat med långa muskler. Detta gör de endast om de är tröttare än normalt i de musklerna. Rita gjorde det ofta förut när hon var märkbart svagare i höger sidan. 
  • "Eftervård". Visste inte riktigt hur jag skulle formulera inledningsordet, men detta innefattar massage, stretchning och linimentering. Kan gå in mer på vad jag gör specifikt i ett annat inlägg så detta inte blir så långt. 
 
 
Vad brukar du göra? Dela gärna med dig!

Olyckan har varit framme

Kanske var det karma, kanske var det otur. Blev iallafall sparkad av Rita igår när jag skulle ta av henne täcket då hon blev rädd. Gjorde fruktansvärt ont då det träffade mitt högra knä och jag blödde ganska ordentligt så det blev en sväng till akuten. Jag samlade mig ganska snabbt, men väl på akuten behövde det sys och för att sy behövs det nålar och sprutor. Jag är otroligt rädd för allt som har med kroppen att göra samt dom där förbaskade sprutorna, så i mina ögon kunde det inte ha blivit mycket värre (det var rädslan som talade, för visst kunde det gått värre). 
Jag var dock fast besluten om att jag fanimig skulle hoppa på kvällen, då det var det som var planen för dagens pass. Sagt och gjort blev det som jag planerat, även om jag inte kunde prestera på topp direkt. Hoppade ganska få språng då underlaget var fullkomligt värdelöst, men oxern låg på 120 cm på slutet och hon gör mig inte annat än lycklig! Kunde inte önskat mig en finare häst ♥
Förutsätter att vi hästmänniskor är ganska hårda/tuffa/coola osv, så varsegod. 
 
 
Såhär såg alltså knäet ut efter en sväng av Ritas medicin (och broddar).  
 
Utöver det så har min helg varit ganska problemfri. Lirat massa fotboll, ridit min fina stjärna och haft den stora fuxen Akillez the man under mina vingar. Håller tummarna för att världens bästa Borg blir frisk och kry snart så hon kan invadera slätterna med sin storgalopperade buse!
 
    
 

Vad är ens sommarlov?

Om jag tyckte förra sommaren var dryg när jag endast jobbade på två ställen, så kan jag glatt meddela att denna sommar kommer bli en otroligt blek sommar, för min del då. Jag kommer jobba från start till slut som ledare för fotbollsskolan, på Max, på Själevads kyrkogård, hos kommunen samt att jag inte har fått svar från diverse andra ställen än. Det blir en bränna i ansiktet, men inte mer, om jag inte börjar rida i bikini- det är en stark kandidat. 
Sen har vi ju det här med skatter... Fy fan, säger jag bara! Förra året tjänade jag någon krona från att behöva skatta, så det var verkligen på håret, men nu... Om man ska tänka på allt jag tjänat hittills detta år (2013) och kommer tjäna under sommar/höst/vinter så är jag ju så gott som körd. Jag hatar skatt och kommer nog alltid göra fram tills dess att jag vant mig vid tanken av att staten tar mina pengar, haha. Satt precis idag och skrev ett prov om samhällsekonomi och en fråga handlade om skatter och varför det är svårare för staten att höja dem än att sänka. En del av mitt svar löd "... i grund och botten så är det för att folk är oförstående och giriga ..." och jag kände ganska direkt hur jag skrev ur egen erfarenhet, hehe. 
 
Ska bege mig uppåt till TV:en och slappa ett tag innan det är dags att sova. Ska upp tidigt imorgon då jag har match, sen är det full rulle hela dagen fram tills sängdags. Likaså dagen därpå, de vill säga söndag. Adios!
 
 
Spirris och jag augusti 2010, så fint minne!

Filmer från Timrå 7/4-13

 

Stay by me

Idag har jag en häst som ska ridas och ett möte som ska gås på. Har även två prov på fredag som jag helt glömt bort=inte pluggat på lovet=väldigt mycket plugg nu. Jag hade tänkt stanna kvar på skolan idag  så slipper jag plugget ikväll. 
 
Rita ska joggas lång och låg så jag får henne riktigt avslappnad. Kommer bara fokusera på rakriktning då hon gärna spårar och flyttar in bakdelen åt vänster. Så helt kravlöst kommer detta pass inte alls vara även om det bara är basic-krav så får hon använda hjärnan lite iallafall. 
 
 
Min fina Spirris och Henke ♥
Foto: Pernilla Larsson